Wat is private lease?

Private lease, ook wel als privé een auto leasen, is eigenlijk gewoon het huren van een auto. Maar dan voor een langere tijd. De auto is niet jouw eigendom, maar blijft in bezit van de leasemaatschappij. Aan het begin van het contract spreek je een looptijd af, en na die tijd lever je de leaseauto weer in. Je betaalt een vast bedrag per maand, en je hoeft alleen nog maar te betalen voor het tanken. Dingen als wegenbelasting, onderhoud of een autoverzekering zijn al inbegrepen in de leaseprijs.

Hoe lang je het contract laat lopen, kan je zelf bepalen. Over het algemeen kan je kiezen voor periodes van 12 maanden (12, 24, 36, 48 of 60 maanden).

Inbegrepen bij private lease

Bij een private leasecontract betaal je dus een vast maandbedrag voor het gebruik van de auto. Daarbij zitten ook de kosten voor de volgende dingen al bij inbegrepen:

 • Allrisk autoverzekering (WA + Casco)
 • Wegenbelasting (Motorrijtuigbelasting)
 • Reparatie, banden en onderhoud aan de auto
 • Afleveringskosten
 • Pechhulp

Je hoeft eigenlijk echt nog alleen maar te betalen voor de brandstof. Ook zal je natuurlijk zelf voor de wasstraat en de parkeer- en snelheidsboetes moeten betalen. Maar verder zit alles al inbegrepen in het contract. Dat is wat private lease ook erg populair maakt.

Voor- en nadelen private lease

Er zijn veel verschillende voor- en nadelen verbonden aan private leasen. Hieronder zullen we deze delen.

Voordelen

 • Je betaalt een vast maandbedrag, en komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.
 • Alles is voor je geregeld, met private lease hoef je zelf vrij weinig te regelen.
 • Zelf hoef je niet in een keer veel geld te betalen voor het kopen van een nieuwe auto.
 • Aan het einde van het contract lever je de auto gewoon weer in, zonder dat je moeite hoeft te doen om hem door te verkopen.

Nadelen

 • Het gaat om een contract tot wel 60 maanden (5 jaar). Daar kom je niet altijd even makkelijk onderuit, ook al verandert je persoonlijke situatie.
 • Rij je meer kilometers dan opgegeven, dan moet je extra bijbetalen. Dit kan ook andersom gelden, dat je geld terugkrijgt als je minder rijdt dan opgegeven.
 • De no-claim korting van je autoverzekering kan komen te vervallen.
 • Het is mogelijk dat je een lagere maximale hypotheek kan krijgen door een private leasecontract aan te gaan.

Wat is private lease niet?

Er gaan veel termen rond die allemaal te maken hebben met het huren van een auto, maar die toch erg anders zijn dan private lease.

Short Lease

Short lease is voor een korte periode. Je spreekt over short lease als het huurcontract langer is dan 30 dagen. Wel is het flexibel, in tegenstelling tot private lease. Je kan dus elke dag opzeggen zonder extra te betalen.

Financial Lease

Bij financial lease is de auto juridisch van de leasemaatschappij totdat je de laatste (slot)termijn hebt betaald, maar economisch gezien is het jouw eigendom. Aan het eind van het contract is het je eigen auto.

Zakelijk Leasen

De vorm van leasen die nog het meest lijkt op private lease, is zakelijk leasen. Wel is het net iets anders. Zo betaal je bijvoorbeeld voor de bijtelling van de auto, en zijn je privekilometers soms beperkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You May Also Like

Voordelen Private Lease

Inhoud Geen gedoeInzicht in auto kostenGoedkoper dan kopenZonder spaargeldVervangende auto bij schadeOok als senioren private lease Private lease klinkt natuurlijk al vaak te mooi om waar te zijn. Een mooie…
Bekijken

Private lease auto samenstellen

Inhoud Overzicht op PrivateleaseaanbodSamenstellen verschil per partijKeuze genoeg Ook met private lease kan je zelf je auto samenstellen. Ideaal, want iedereen heeft vaak andere voorkeuren voor diverse dingen in de…
Bekijken

Private lease overname

Inhoud Private lease contract beïndigenOvernemen van private leaseOverkopen private lease auto Het overnemen van een (private) lease contract is in sommige gevallen mogelijk. Dit kan handig zijn als je in…
Bekijken

Occasion private leasen

Inhoud Tarieven occasion particulier leasenTweedehands auto inclusief onderhoudOccasion of nieuw private leasen? Wil je een gebruikte occasion of tweedehands auto private leasen? Dan heb je daar vaak heel wat voordeel…
Bekijken

Aanbetaling bij private lease

Inhoud Private lease aanbetaling​Borg voor private lease​Vooruitbetaling Als je gaat kijken voor een private lease auto, dan kan je een aanbetaling, borg of vooruitbetaling tegenkomen. In dit artikel bespreken we…
Bekijken

Is private lease belasting aftrekbaar?

Inhoud Private lease auto als zakelijke autoZakelijke kilometers met private leaseAuto niet, kilometers welInkomstenbelasting en private lease Op de vraag of de kosten van een private lease auto (zakelijk) aftrekbaar…
Bekijken