Voorwaarden en Eisen voor Private Lease

Aan welke eisen moet je voldoen voor een private leasecontract en welke voorwaarden zitten hier aan verbonden? Naast een geldig rijbewijs zijn er nog best wat andere zaken waarbij het fijn is daar van tevoren daarover na te denken.

Leasemaatschappijen willen een zo ‘veilig’ mogelijke klant die zo goed omgaat met de private leaseauto. Lees hier meer over de verschillende eisen en voorwaarden om aanspraak te maken op een private lease contract!

Wat zijn de voorwaarden voor private lease?

Niet iedereen krijgt zonder een voorbereidend proces zomaar een private lease auto toegewezen. Hierbij zijn een paar eisen en voorwaarden aan de klant die worden gemeten om te bekijken of je geschikt bent voor een leaseauto.

Dit verloopt in veel gevallen via de VFN-norm, wat leidend is voor de lening die je zou mogen hebben. Deze Vereniging van Financieringsondernemingen (VFN) stelt de basisnorm voor een inkomen vast afhankelijk van het type huishouden aan de hand van de aan jou gevraagde en door jou aangeleverde documenten.

De leasemaatschappij checkt dan of je aan de volgende voorwaarden voldoet voordat jouw private lease contract in gaat:

  • Inkomenseis (volgens VFN-norm)
  • Bankgegevens met afschriften
  • Inwoner van Nederland
  • Geldig rijbewijs
  • Dienstverband met toekomst

Welke documenten heb je nodig voor private lease?

Om de leasemaatschappij jouw geschiktheid te laten checken aan de hand van de hiervoor benoemde voorwaarden, zal je de volgende documenten moeten aanleveren:

  • Recente loonstroken
  • Bankafschrift met je salaris en woonlasten
  • Geldig paspoort of kopie hiervan
  • Geldig rijbewijs of kopie hiervan
  • Bewijs van vast contract

Deze document worden je gevraagd om een private lease overeenkomst te vervullen, in het geval dat je een eigen bedrijf hebt of ZZP’er bent zit dat weer net wat anders. Lees hier meer over private lease als zzp’er.

Inkomen

Er zijn in Nederland veel verschillende manier van inkomen, denk hierbij bijvoorbeeld aan uiteraard een vast of tijdelijk contract. Hiernaast bestaan uiteraard nog een uitkering, bijstand, ZZP, eigen bedrijf of AOW. Dit zijn allemaal verschillende situaties die weer met andere eisen gaan.

Er is geen wettelijk vastgesteld minimum inkomen voor private lease en dit is dan ook afhankelijk van de leasemaatschappij. Deze volgen de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease waarbij ze kijken naar je inkomsten en uitgaven. Je aanvraag zal dan wel worden geweigerd wanneer je de inkomenseis niet haalt.

Uitkering bij private lease

Met een uitkering is het ook vaak enorm lastig een auto te private leasen en dit zal dan ook niet gebeuren in de meeste gevallen. Als voor een leasemaatschappij het risico te groot is, wordt je aanvraag afgewezen. Met een AOW-uitkering is dit anders.

De AOW krijg je op het moment vanaf 67 jaar, dit betekent dat je dan nog geen 78 jaar bent als je private leasecontract afloopt. Ook ziet Keurmerk Private Lease deze uitkering als vast inkomen, waardoor het risico verkleint en je aanvraag meer kans heeft op goedkeuring.

Vast of Tijdelijk Contract

Zonder vast dienstverband bij je werkgever kan je nog wel aan de eisen voldoen om te private leasen. Alleen is het risico wel groter voor de leasemaatschappij. Hierdoor teken je dan vaak een overeenkomst waarbij je tijdelijke contract niet eerder mag stoppen voordat je leasecontract stopt.

Deze eis hangt dus af van de situatie en vaak kan je wel derden voor jou garant laten staan. Zo kan je ook als starter of zelfs als student een private lease auto krijgen. Om als student te private leasen lees je dit artikel.

BKR-Registratie

Voor de Bureau Krediet Registratie (BKR) registratie wordt gevraagd naar de huwelijkse staat van de klant en wordt er nagevraagd of er tijdens de aanvraag al een krediet geregistreerd is. Een private lease krediet zal ook bij de BKR opgegeven worden.

Of private leasen zonder BKR kan, zie je hier. Met een negatieve BKR-registratie kan het zijn dat je aanvraag wordt afgewezen als je de andere voorwaarden ook maar net haalt. Als je vorige kredietlening is afgelost, zal dit ook aangegeven worden ookal blijft het nog wel enkele jaren inzichtbaar bij het BKR.

Leeftijd & Schadevrije jaren

Naast een variërende minimumleeftijd blijft er een maximum leeftijd van 78 jaar bij het aflopen van je leasecontract. De minimum leeftijd is eigenlijk 18 jaar maar natuurlijk enorm afhankelijk van bovenstaande voorwaarden. Daarnaast hebben leasemaatschappijen zelf ook nog wel eens specifieke eisen.

Bij een leasemaatschappij gaat het om zo min mogelijk risico dragen voor de klant, waardoor een jongere als deze mag leasen, bijvoorbeeld meer eigen risico zal betalen. Dit hangt nauw samen met de schadevrije jaren. Vaak moet je hier al enkele van hebben zodat je weer de voorwaarde hebt dat je minder aanspraak zal maken op bijvoorbeeld verzekering.

Conclusie Voorwaarden en Eisen private lease

Voor het private leasen van een auto zijn er dus enorm veel verschillende situaties en mogelijkheden die weer afhankelijk zijn van het individu. Denk dus aan inkomen, contract van dienstverband en leeftijd.

Al met al draait het allemaal om één groot principe: risico. Hoe lager het risico voor de leasemaatschappij, hoe groter de kans dat je private lease aanvraag wordt goedgekeurd. Aanvraag afgewezen? Vraag naar de mogelijkheden en ga in overleg met jouw leaseadviseur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Auto inruilen bij private lease

Inhoud Inruilen voor private lease auto: de voordelenAuto laten taxerenAuto inleveren bij leasemaatschappijKiezen voor een leasemaatschappij Private lease is er voor iedereen. Of je al een auto hebt of niet,…
Bekijken

Leaseauto uitzoeken

Inhoud Er is erg veel keuzeWaarop letten bij uitzoeken?Wat verdient extra aandacht? Ga je een auto leasen? Dan heb je erg veel keuze. Als je al weet waar je naar op…
Bekijken

Is private lease belasting aftrekbaar?

Inhoud Private lease auto als zakelijke autoZakelijke kilometers met private leaseAuto niet, kilometers welInkomstenbelasting en private lease Op de vraag of de kosten van een private lease auto (zakelijk) aftrekbaar…
Bekijken

Private lease voor 12 maanden

Inhoud Private lease 1 jaar voordelenVeel keuze uit nieuwe auto’sVerschil met shortlease Private lease is een interessante vorm van leasen, maar soms is een lange looptijd voor mensen niet heel…
Bekijken

Shortlease prive

Inhoud Wat is shortlease?Verschil in looptijd en kostenVerschil in auto’s Veel Nederlanders zijn ondertussen bekend met private lease. Daarmee lease je een auto voor een vast maandbedrag, en heb je op…
Bekijken