Verschil private lease en financial lease

Het huren, of leasen, van een auto is steeds meer in opkomst. In plaats van een nieuwe auto te kopen voor veel geld, kan je ook al in een nieuwe auto rijden als je daar een maandelijks bedrag voor betaalt. Zo zit er bij private lease van alles al inbegrepen, en hoef je vaak alleen zelf nog de brandstof te betalen.

Het huren van een auto kan je ook op lange termijn doen. Dan spreken we vaak van private lease of financial lease. Wat de verschillen zijn en wat voor jou als persoon de beste keuze is, hangt af van je eigen situatie. In dit artikel meer over deze twee vormen van leasen met de verschillen, zodat je kan kijken of je voor private lease moet gaan of dat financial lease wellicht een betere keuze voor je is.

Wat is private lease?

Private lease is een vorm van het huren van een auto voor een langere periode waarbij je een vast maandbedrag betaalt. Hierbij rijd je in een nieuwe auto, en zitten een autoverzekering, onderhoud en bijvoorbeeld vervangend vervoer allemaal inbegrepen in de prijs. Het is dus heel overzichtelijk wat je aan je auto qua kosten kwijt bent. In tegenstelling tot het kopen van een auto, omdat je dan wellicht niet nadenkt over eventuele kosten bij schade of onderhoud.

Daarmee is het grote voordeel van private lease dus dat je weet wat je aan je auto uitgeeft, en je niet voor onverwachte kosten komt te zitten. Daarnaast rijd je redelijk voordelig in een gloednieuwe auto (op occasion lease na dan).

De periodes van private lease gaan vaak in termijnen van 12 maanden. Tot een maximum van 60 maanden (5 jaar).

Lees hier meer over wat private lease is.

Wat is financial lease?

Financial lease is de andere variant, en is een vorm van lease die voorheen vaak werd gebruikt voor zakelijke doeleinde. Maar als particulier kan je tegenwoordig ook steeds vaker van deze optie gebruik maken (vooral interessant als zzp’er waarschijnlijk).

Financial lease heeft net zoals private lease een redelijk lange looptijd. Maar na beëindiging van het contract word jij de nieuwe eigenaar van de auto, en gaat die niet terug naar de leasemaatschappij.

Bij financial lease is het vaak ook zo dat je daadwerkelijk alleen voor de auto betaalt. Zelf moet je onderhoudskosten bijvoorbeeld betalen. Al kan dit afhangen van het contract.

Verschil tussen private en financial lease

Het verschil tussen de twee is dus al genoemd, maar gaat grotendeels over het feit dat je met financial lease na afloop eigenaar wordt van de auto. Als huurder krijg je het eigendom, en de leasemaatschappij niet. Bij private lease blijft de leasemaatschappij gewoon eigenaar van de auto, ook na het aflopen van het contract.

Daarmee is de prijs die je voor de auto betaalt ook vaak net wat anders ingedeeld. Immers, na afloop van het contract krijg je de auto en die heeft een waarde.

Dus je betaalt gedurende je contract bij financial lease ook iets waarmee je de auto afkoopt. Dit kan je vooraf doen of achteraf.

Daarnaast is het verschil met private lease dus ook dat je zelf achter verzekeringen, onderhoud en reparaties moet gaan. Dat stukje service zit helaas niet inbegrepen.

Welke moet ik kiezen?

Voor welke vorm je van leasen je moet kiezen, hangt erg af per persoon.

Private lease zal waarschijnlijk vooral interessant zijn voor de mensen die graag weten wat ze uitgeven aan hun auto. Dus dat de kosten voor een autoverzekering, onderhoud en reparaties inbegrepen zijn. Zo hoef je zelf alleen nog de brandstofkosten te bepalen, en je weet hoeveel je per maand daadwerkelijk aan je auto kwijt bent.

Kies je voor (particuliere) financial lease, dan zal je zelf daar zorg voor moeten dragen. Als je dat niet erg vindt, dan kan deze optie goed bij je passen. Financial lease is ook voor zakelijke doeleinde vaak nog interessant. Zo hoef je geen grote aankoop te doen en kan je aanspraak maken op diverse fiscale voordelen. (Startende) ondernemers doen er goed aan om dit met hun boekhouder en/of belastingadviseur te bespreken.

Aanbiedingen vinden

Op zoek naar een private lease of financial lease auto? Bekijk dan eens onze aanbiedingen, bijvoorbeeld de private lease aanbiedingen om zo de beste en goedkoopste auto’s te vinden die je kan leasen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You May Also Like

Private leasecontract afkopen

Inhoud Voorwaarden opzeggen leasecontractDoorverkopen leasecontractVoorbeeld afkoopwaarde berekenen Het afkopen van een leasecontract is vaak een kostbare keuze. Om dit proces in kaart te brengen kan je hieronder meer informtatie bekijken…
Bekijken

Nadelen private lease

Private lease kent natuurlijk vele voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de duidelijke kosten voor de auto, weinig gedoe want alles wordt voor je geregeld en kunnen rijden in een nieuwe auto.…
Bekijken

Occasion private leasen

Inhoud Tarieven occasion particulier leasenTweedehands auto inclusief onderhoudOccasion of nieuw private leasen? Wil je een gebruikte occasion of tweedehands auto private leasen? Dan heb je daar vaak heel wat voordeel…
Bekijken

Shortlease prive

Inhoud Wat is shortlease?Verschil in looptijd en kostenVerschil in auto’s Veel Nederlanders zijn ondertussen bekend met private lease. Daarmee lease je een auto voor een vast maandbedrag, en heb je op…
Bekijken

Leaseauto uitzoeken

Inhoud Er is erg veel keuzeWaarop letten bij uitzoeken?Wat verdient extra aandacht? Ga je een auto leasen? Dan heb je erg veel keuze. Als je al weet waar je naar op…
Bekijken

Private lease en bijtelling

Inhoud Bijtelling private leaseDeclareren zakelijke kilometersVoordelen private lease Een private lease auto is een privéauto, en dus eentje in eigen beheer. Om die reden ziet de Belastingdienst het niet als…
Bekijken