Private leasecontract afkopen

Het afkopen van een leasecontract is vaak een kostbare keuze. Om dit proces in kaart te brengen kan je hieronder meer informtatie bekijken over het afkopen van jouw private lease contract en wat daar allemaal bij komt kijken.

Voorwaarden opzeggen leasecontract

Het voortijdig stopzetten van je leasecontract brengt een aantal belangrijke zaken aan bod. Ondanks dat veel leasemaatschappijen je wel de keuze bieden een leasecontract af te kopen, gaat dit niet altijd even makkelijk.

De afkoopsom wordt bepaald door een aantal factoren en kan vaak pas na een jaar in werking worden gezet. Het vroegtijdig annuleren kan voor een bepaalde prijs welke afhankelijk is van:

  • Lengte resterende looptijd
  • Hoeveelheid resterende kilometers
  • Relevantie van jouw private lease auto op de huidige markt
  • Aantal schadevrije kilometers
  • Algemene staat van de auto

Je hoeft je hier geen zorgen om te maken maar wel te bedenken dat de leasemaatschappijen zelf niet houden van een vroegtijdig beëindigd leasecontract. Hierdoor moet je de berekening van hen goed nagaan en zorgen dat zij een correcte en eerlijke berekening gedaan hebben.

Doorverkopen leasecontract

Het doorverkopen van je leasecontract blijkt ook een mogelijke optie bij leasemaatschappijen. Dit is tevens een veel goedkopere mogelijkheid maar je hebt hier wel toestemming voor nodig van je leasemaatschappij. Omdat je een nieuwe klant aanlevert, is er een grote kans dat private lease aanbieders met zo’n voorstel akkoord gaan.

Voorbeeld afkoopwaarde berekenen

Om het simpel te houden, staat hieronder een voorbeeld van een berekening met hoe de afkoopsom wordt berekend voor het afkopen van een private leasecontract. Dit is op basis van bovenstaande voorwaarden en het bijkomende feit dat het verschil tussen marktwaarde en boekwaarde doorbelast mag worden aan de klant.

Dus, stel nu dat je een private lease contract hebt afgesloten voor een Volkswagen Polo van 60 maanden en je er na 30 maanden achterkomt dat je liever zonder auto verder gaat. Dan ziet de afkoopwaarde voor jouw leasecontract er als volgt uit:

Aanschafwaarde Volkswagen Polo voor de leasemaatschappij: € 20.525,-

Berekende restwaarde van de auto na aflopen originele leasecontract van 60 maanden, met een geschatte gemiddelde waarde-afname van 9% per jaar is dit: € 20.525,- * (0.91)^5 = € 12.808,-

Er zal dus in principe € 20.525,- min € 12.808,- is € 7.717,- afgeschreven moeten worden over het leasecontract van 60 maanden: € 7.717,- / 60 = € 129,- per maand.

Dit bedrag zit normaal gesproken inbegrepen in het totale leasetarief maar nu zal je dus de helft van dit leasecontract moeten afkopen. Als je dus na 30 maanden rijden de auto weer inlevert is er 30 * € 129,- = € 3.870,- van de auto, ofwel aanschafwaarde, afgeschreven. Wat je hier dan overhoudt is de boekwaarde van € 20.525,- min € 3.870,- is € 16.655,-.

Met een zicht op de aanschafwaarde en boekwaarde, wil je als laatste nog kennis van de marktwaarde van jouw geleasde Volkswagen Polo. Dit is de waarde van de auto op de huidige markt waarbij je de exponentiële waarde van de eerste twee jaar in acht neemt. De waardedaling van een auto is namelijk groter in de eerste jaren dan die daarop.

Stel dat de marktwaarde hier wordt geschat op zo’n € 14.500,- na het bekijken van de rest van het aanbod van tweedehands Volkswagen Polo’s. Het verschil tussen boekwaarde en marktwaarde bedraagt dan € 16.655,- min € 14.500,- is € 2.255,-. Dit verschil zal de leasemaatschappij uiteindelijk doorbelasten bij het afkopen van je leasecontract.

Andere gederfde inkomsten kunnen afhankelijk van de leasemaatschappij ook nog doorbelast worden. Dit betekent dat de winst van het bedrijf bovenop jouw leasecontract nog verrekend zal worden. Als deze zogenaamde ‘fee’ van in dit geval (als voorbeeld) € 43,- per maand is, wordt deze nog 30 * € 43,- = € 1.290,- er bovenop geteld.

Denk dus goed na bij het afsluiten van een private lease contract omdat je er waarschijnlijk lang aan vastzit en je er ook niet zomaar vanaf komt. Toch blijft het één van de meest gewilde manieren van vervoer en is het het kostenplaatje zeker waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You May Also Like

Private lease aantrekkelijk

Inhoud Auto leasen of occasion kopen?Of toch nieuw kopen?Vergelijk altijd Wanneer is private lease aantrekkelijk, of interessant? Dat zal een vraag zijn die van vele mensen opkomt als ze gaan…
Bekijken

Aanbetaling bij private lease

Inhoud Private lease aanbetaling​Borg voor private lease​Vooruitbetaling Als je gaat kijken voor een private lease auto, dan kan je een aanbetaling, borg of vooruitbetaling tegenkomen. In dit artikel bespreken we…
Bekijken

Private lease zonder vast contract

Inhoud Zonder vast contract een private lease autoAanvraagproces o.b.v. leeftijdArbeidsovereenkomst, inkomen en BKRZZP private lease zonder vast contractKan ik als freelancer leasen zonder jaarcijfers? Wat zijn de opties als je…
Bekijken

Shortlease prive

Inhoud Wat is shortlease?Verschil in looptijd en kostenVerschil in auto’s Veel Nederlanders zijn ondertussen bekend met private lease. Daarmee lease je een auto voor een vast maandbedrag, en heb je op…
Bekijken

Goedkoop leasen onder 150 euro

Inhoud Tweedehands auto leasenPrivate lease met reclameLet op de voorwaarden Niemand betaalt graag veel voor zijn lease auto. Een auto leasen kan gelukkig ook al vanaf een goedkoop maandbedrag. Veel…
Bekijken

Private lease voor 12 maanden

Inhoud Private lease 1 jaar voordelenVeel keuze uit nieuwe auto’sVerschil met shortlease Private lease is een interessante vorm van leasen, maar soms is een lange looptijd voor mensen niet heel…
Bekijken