Private leasecontract afkopen

Het afkopen van een leasecontract is vaak een kostbare keuze. Om dit proces in kaart te brengen kan je hieronder meer informtatie bekijken over het afkopen van jouw private lease contract en wat daar allemaal bij komt kijken.

Voorwaarden opzeggen leasecontract

Het voortijdig stopzetten van je leasecontract brengt een aantal belangrijke zaken aan bod. Ondanks dat veel leasemaatschappijen je wel de keuze bieden een leasecontract af te kopen, gaat dit niet altijd even makkelijk.

De afkoopsom wordt bepaald door een aantal factoren en kan vaak pas na een jaar in werking worden gezet. Het vroegtijdig annuleren kan voor een bepaalde prijs welke afhankelijk is van:

  • Lengte resterende looptijd
  • Hoeveelheid resterende kilometers
  • Relevantie van jouw private lease auto op de huidige markt
  • Aantal schadevrije kilometers
  • Algemene staat van de auto

Je hoeft je hier geen zorgen om te maken maar wel te bedenken dat de leasemaatschappijen zelf niet houden van een vroegtijdig beëindigd leasecontract. Hierdoor moet je de berekening van hen goed nagaan en zorgen dat zij een correcte en eerlijke berekening gedaan hebben.

Doorverkopen leasecontract

Het doorverkopen van je leasecontract blijkt ook een mogelijke optie bij leasemaatschappijen. Dit is tevens een veel goedkopere mogelijkheid maar je hebt hier wel toestemming voor nodig van je leasemaatschappij. Omdat je een nieuwe klant aanlevert, is er een grote kans dat private lease aanbieders met zo’n voorstel akkoord gaan.

Voorbeeld afkoopwaarde berekenen

Om het simpel te houden, staat hieronder een voorbeeld van een berekening met hoe de afkoopsom wordt berekend voor het afkopen van een private leasecontract. Dit is op basis van bovenstaande voorwaarden en het bijkomende feit dat het verschil tussen marktwaarde en boekwaarde doorbelast mag worden aan de klant.

Dus, stel nu dat je een private lease contract hebt afgesloten voor een Volkswagen Polo van 60 maanden en je er na 30 maanden achterkomt dat je liever zonder auto verder gaat. Dan ziet de afkoopwaarde voor jouw leasecontract er als volgt uit:

Aanschafwaarde Volkswagen Polo voor de leasemaatschappij: € 20.525,-

Berekende restwaarde van de auto na aflopen originele leasecontract van 60 maanden, met een geschatte gemiddelde waarde-afname van 9% per jaar is dit: € 20.525,- * (0.91)^5 = € 12.808,-

Er zal dus in principe € 20.525,- min € 12.808,- is € 7.717,- afgeschreven moeten worden over het leasecontract van 60 maanden: € 7.717,- / 60 = € 129,- per maand.

Dit bedrag zit normaal gesproken inbegrepen in het totale leasetarief maar nu zal je dus de helft van dit leasecontract moeten afkopen. Als je dus na 30 maanden rijden de auto weer inlevert is er 30 * € 129,- = € 3.870,- van de auto, ofwel aanschafwaarde, afgeschreven. Wat je hier dan overhoudt is de boekwaarde van € 20.525,- min € 3.870,- is € 16.655,-.

Met een zicht op de aanschafwaarde en boekwaarde, wil je als laatste nog kennis van de marktwaarde van jouw geleasde Volkswagen Polo. Dit is de waarde van de auto op de huidige markt waarbij je de exponentiële waarde van de eerste twee jaar in acht neemt. De waardedaling van een auto is namelijk groter in de eerste jaren dan die daarop.

Stel dat de marktwaarde hier wordt geschat op zo’n € 14.500,- na het bekijken van de rest van het aanbod van tweedehands Volkswagen Polo’s. Het verschil tussen boekwaarde en marktwaarde bedraagt dan € 16.655,- min € 14.500,- is € 2.255,-. Dit verschil zal de leasemaatschappij uiteindelijk doorbelasten bij het afkopen van je leasecontract.

Andere gederfde inkomsten kunnen afhankelijk van de leasemaatschappij ook nog doorbelast worden. Dit betekent dat de winst van het bedrijf bovenop jouw leasecontract nog verrekend zal worden. Als deze zogenaamde ‘fee’ van in dit geval (als voorbeeld) € 43,- per maand is, wordt deze nog 30 * € 43,- = € 1.290,- er bovenop geteld.

Denk dus goed na bij het afsluiten van een private lease contract omdat je er waarschijnlijk lang aan vastzit en je er ook niet zomaar vanaf komt. Toch blijft het één van de meest gewilde manieren van vervoer en is het het kostenplaatje zeker waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You May Also Like

Private lease zonder BKR

Inhoud BetalingsverplichtingKeurmerk Private LeaseLeasen zonder BKRLeasen met negatieve BKRBKR registratie en hypotheek Als je er over na denkt om een private lease auto te nemen, dan kom je waarschijnlijk veel…
Bekijken

Private lease met reclame

Inhoud Reclame en private lease: hoe werkt dat?Moet ik zelf de sponsor zoeken?Hoeveel verdien je met de reclame?Hier moet je op letten Private lease is voor veel mensen in uitkomst.…
Bekijken

Private lease voor ZZP’ers?

Inhoud Bijtelling bij zakelijke of private leaseBijtelling zzp via de inkomstenbelastingHoogte bijtellingRittenadministratiePrivate leasen voor ZZP en zakelijk rijden Voor veel zzp’ers luidt de vraag vaak hoe zij het best hun…
Bekijken

Voordelen Private Lease

Inhoud Geen gedoeInzicht in auto kostenGoedkoper dan kopenZonder spaargeldVervangende auto bij schadeOok als senioren private lease Private lease klinkt natuurlijk al vaak te mooi om waar te zijn. Een mooie…
Bekijken

Is private lease belasting aftrekbaar?

Inhoud Private lease auto als zakelijke autoZakelijke kilometers met private leaseAuto niet, kilometers welInkomstenbelasting en private lease Op de vraag of de kosten van een private lease auto (zakelijk) aftrekbaar…
Bekijken