Private lease voor ZZP’ers?

Voor veel zzp’ers luidt de vraag vaak hoe zij het best hun auto kunnen regelen. Moet je deze kopen, tweedehands kopen, zakelijk of privé leasen? Veel mogelijkheden en daarom lees je hier meer over de mogelijkheden van leasen als zzp’er.

Het grootste verschil zit hem in de bijtelling die je zal betalen wanneer je dus of particulier leaset of op naam van het bedrijf. Wanneer je jouw leasecontract echter op je bedrijf zet, wordt dit simpelweg zakelijk leasen.

Bijtelling bij zakelijke of private lease

In eerste instantie zie je dat veel zzp’ers ervoor kiezen om hun auto zakelijk te leasen. Dit is in principe dan ook de meest voordehand liggende keuze, aangezien je simpelweg minder betaalt.

Houd echter in je achterhoofd dat je weer extra bijtelling gaat betalen wanneer je de auto ook privé gebruikt. Volgens de Belastingdienst ga je dus een percentage bijtelling betalen vanaf 500 privé gereden kilometers per jaar. Al vrij snel dus.

Bijtelling zzp via de inkomstenbelasting

Om het even duidelijk in een voorbeeld te verwerken, hebben we dit verder uitgewerkt. Er zijn verschillende keuzes, de eerste is dus zakelijk of private leasen als zzp’er. Wanneer je gaat private leasen, zal je de auto dus als particulier in gebruik nemen.

Voor het zakelijke leasecontract, zijn de kosten dus afhankelijk van de hoeveelheid privé-kilometers per jaar. Wanneer deze meer dan 500 km zijn, worden die kilometers gezien als inkomen, en hierover moet je inkomstenbelasting betalen.

Hieruit volgt vervolgens de catalogusprijs van jouw leaseauto. Ook niet onbelangrijk om over na te denken. De bijtelling voor de inkomstenbelasting is namelijk een percentage van de catalogusprijs. Dit bespreken we verder hieronder.

Hoogte bijtelling

Daarnaast wordt jouw bijtelling bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot van je auto. Anders gezegd, of je auto rijdt op waterstof of elektrische aandrijving, tegenover diesel of benzine motoren.

Hierin zijn dus verschillende categorieën, zie daarvoor onderstaande tabel:

  • EV = Elektrische of Waterstofauto
  • Met meer dan 0 gram CO2-uitstoot betaal je altijd 22% bijtelling
  • CP = catalogusprijs
Bijtelling per jaar (EV)Catalogusprijs < € 40.000Catalogusprijs > € 40.000
2017-20184% ongeacht CP4% ongeacht CP
20194%Meerprijs 22%
20208%Meerprijs 22%
202112%Meerprijs 22%
2022 t/m 202416%Meerprijs 22%
202517%Meerprijs 22%
vanaf 202622%idem
Bijtelling inkomstenbelasting, afhankelijk van CO2 en catalogusprijs.

De bijtelling voor privégebruik van een zakelijke leaseauto is dus afhankelijk van drie pijlers: catalogusprijs, CO2-uitstoot en jaar afname van het kenteken.

Voor elektrische auto’s ga je deze drie criteria na en bekijk je bovenstaande tabel voor de het bijtellingspercentage. Voor alle andere auto’s, inclusief hybride auto’s, betaal je 22% bijtelling voor privé-kilometers als zzp’er.

Uiteindelijk blijft de bijtelling voor de periode van je leasecontract gelijk, en maakt het ook niet uit verder hoeveel kilometers je rijdt per jaar.

Rittenadministratie

Als laatste is een rittenregistratie enorm belangrijk om aan de belastingdienst aan te tonen dat je jouw zakelijke auto voor niet meer dan 500 km privé gebruikt.

Als je dus jouw privé-kilometers onder die grens houdt, betaal je geen bijtelling maar moet je dit wel in je rittenadministratie kunnen aantonen. Dit blijft echter een advies, en geen verplichting. Overleg dit overigens wel met jouw boekhouders, om gedoe te voorkomen!

Private leasen voor ZZP en zakelijk rijden

Wanneer je toch als zzp’er privé gaat leasen, betaal je dus geen bijtelling. Je sluit het contract als particulier af, maar heb je wel voordeel over je zakelijke kilometers. Deze kun je namelijk aftrekken van de winst, dit komt neer op € 0,19 (19ct) per kilometer.

Dit maakt de keuze voor een private lease contract toch weer interessant voor zzp’ers. Het voordeel is dus dat je 19 cent per zakelijke kilometer kan aftrekken, maar het nadeel is een bkr-registratie.

Houd er verder rekening mee dat de BTW op een private lease contract niet aftrekbaar is, aangezien het geen zakelijke kosten zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You May Also Like

Private lease overname

Inhoud Private lease contract beïndigenOvernemen van private leaseOverkopen private lease auto Het overnemen van een (private) lease contract is in sommige gevallen mogelijk. Dit kan handig zijn als je in…
Bekijken

Voorwaarden en Eisen voor Private Lease

Inhoud Wat zijn de voorwaarden voor private lease?Welke documenten heb je nodig voor private lease?InkomenUitkering bij private leaseVast of Tijdelijk ContractBKR-RegistratieLeeftijd & Schadevrije jarenConclusie Voorwaarden en Eisen private lease Aan…
Bekijken

Kleine auto leasen

Als je zoekt naar een auto om te leasen, dan moet je natuurlijk ook denken aan de grootte van de auto. Veel mensen zijn fan van kleine auto’s, want die…
Bekijken

Keurmerk private lease

Private lease is bezig aan een opkomst, en er zijn steeds meer aanbieders van private lease. Om de consument te beschermen tegen zaken die niet alles helemaal netjes doen, is…
Bekijken

Leaseauto uitzoeken

Inhoud Er is erg veel keuzeWaarop letten bij uitzoeken?Wat verdient extra aandacht? Ga je een auto leasen? Dan heb je erg veel keuze. Als je al weet waar je naar op…
Bekijken