Private lease zonder BKR

Als je er over na denkt om een private lease auto te nemen, dan kom je waarschijnlijk veel over een BKR check, BKR toetsing of BKR registratie tegen. Vaak wordt iets wat te maken heeft met het Bureau Krediet Registratie (BKR) als iets negatief beschouwd. Maar eigenlijk is het gewoon een manier om te testen of je wel aan de maandelijkse betalingsverplichting kan voldoen.

Wel is er een verschil tussen leasemaatschappijen. Op deze pagina lees je meer daarover en over de BKR registratie voor private lease in het algemeen.

Betalingsverplichting

Als je een private lease contract afsluit, dan ga je een langdurig contract aan met de leasemaatschappij voor een aanzienlijk bedrag. De duur hiervan is vaak tussen de 1 en 5 jaar.

Gedurende die tijd is het belangrijk om de betaling te kunnen voldoen. Voor de leasemaatschappij, maar ook voor jou. Zonder auto kan je je namelijk minder goed vervoeren.

Een leasemaatschappij is er vaak graag zeker van of je zo’n betaling kan voldoen over een langere periode. Daarvoor doet het een check bij het BKR. Dit is dus uit eigen belang, maar ook van belang voor de klant. De klant moet immers ook gewoon de rest van zijn leven kunnen leiden. Maar niet alles aanbieders hanteren private lease met een BKR check.

Keurmerk Private Lease

In 2016 is er een keurmerk voor private lease ontstaan. Keurmerk Private Lease heet het. Veel leasemaatschappijen zijn lid van dat keurmerk. Middels zo’n keurmerk wordt de kwaliteit van het contract bijvoorbeeld gewaarborgd. Ideaal voor de consument. Dit is het meest gebruikte keurmerk.

De leasemaatschappijen die zich aangesloten hebben bij dat keurmerk, zijn verplicht om het leasecontract te registeren bij het BKR. Dit doen ze met een bedrag van de volgende formule:

(maandelijkse leaseprijs * looptijd contract in maanden * 0,65)

Als je dus een Toyota Aygo voor 200 euro per maand leaset voor een duur van 36 maanden, dan wordt er (200 * 36 * 0,65) 4.680 euro geregistreerd bij het BKR.

Leasen zonder BKR

Niet alle leasemaatschappijen zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Er bestaan ook andere keurmerken, en andere maatschappijen zijn (nog) nergens bij aangesloten.

Het is een eis van het keurmerk om een registratie te doen, maar andere keurmerken hoeven de regels niet te hebben. Bij keurmerk Private Lease OK hoeft men daar bijvoorbeeld niet aan te voldoen.

Het verschilt dus erg per partij of je te maken hebt met een BKR registratie.

Wel zal zo’n partij een check doen om te kijken of je het kan betalen. Dit doen ze dan bijvoorbeeld via een kredietcheck van een externe partij.

Leasen met negatieve BKR

Het is voor een leasemaatschappij geen probleem als je geregistreerd wordt bij het BKR. In tegendeel, zo kan in gezien worden hoe de klant andere leningen heeft betaald, en dus zien dat die kredietwaardig is. De consument kan dat wellicht zien als een puntje wat hij liever niet heeft, omdat een registratie bijvoorbeeld niet goed klinkt.

Vaak wordt het wel een probleem als je negatief geregistreerd staat. Dat zou immers betekenen dat je de betalingsverplichtingen niet kan voldoen (en al in het verleden niet hebt voldaan).

In dit geval zal het erg lastig zijn om een private lease auto te krijgen. Mocht je dat wel lukken, dan betaal je daar waarschijnlijk een erg forse premie bovenop. Ook moet je jezelf afvragen of het verstandig is om in zo’n geval voor een private lease auto te gaan, aangezien je met een negatieve registratie moeite hebt met je langdurige betalingen.

BKR registratie en hypotheek

Een registratie bij het BKR kan gevolgen hebben voor andere leningen die je wilt afsluiten. Daar behoort bijvoorbeeld ook een hypotheek tot. Het leasen van een privé auto als je al een hypotheek hebt is vaak geen probleem. Andersom kan het wel voor problemen zorgen, namelijk dat je een minder hoge hypotheek krijgt.

Het verschilt per kredietverstrekker. Mocht je daarom van plan zijn om binnen afzienbare tijd een hypotheek af te sluiten, dan doe je er goed aan om eens met een adviseur te praten. 

Als je al een private lease contract hebt, kan je overwegen om die vroegtijdig op te laten zeggen of over te laten nemen. Informeer daarvoor bij je leasemaatschappij.

2 comments
  1. Beste private lease we hebben geen moeite langdurige betalingen, aangezien wij altijd al voordat we negatief geregistreerd stonden ook langdurige contracten hadden met name Hypotheek en onze eigen onderneming. Vanwege ziekte en teruglopende activiteiten van mijn onderneming heb ik mijn huis moeten verkopen en de onderneming beeindigd met bijbehorende schulden vandaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You May Also Like

Hoe werkt private lease?

Inhoud Private Lease Stappenplan1. Auto Uitzoeken2. Contract Samenstellen3. Aanvraag Opsturen4. Contract TekenenVroegtijdig beëindigen contract voorwaarden Met private lease heb je een auto die je van de leasemaatschappij leaset. Je betaalt…
Bekijken

Goedkoopste leasemaatschappij

Niemand betaalt natuurlijk graag te veel voor zijn private lease auto. Daarom zijn mensen op zoek naar de goedkoopste private lease mogelijkheden. En daarvoor heb je wellicht de vraag: waar…
Bekijken

Nadelen private lease

Private lease kent natuurlijk vele voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de duidelijke kosten voor de auto, weinig gedoe want alles wordt voor je geregeld en kunnen rijden in een nieuwe auto.…
Bekijken

Auto inruilen bij private lease

Inhoud Inruilen voor private lease auto: de voordelenAuto laten taxerenAuto inleveren bij leasemaatschappijKiezen voor een leasemaatschappij Private lease is er voor iedereen. Of je al een auto hebt of niet,…
Bekijken

Private lease overname

Inhoud Private lease contract beïndigenOvernemen van private leaseOverkopen private lease auto Het overnemen van een (private) lease contract is in sommige gevallen mogelijk. Dit kan handig zijn als je in…
Bekijken