Een private lease auto is een privéauto, en dus eentje in eigen beheer. Om die reden ziet de Belastingdienst het niet als inkomen. Bij een zakelijke auto is dat wel het geval. Omdat het niet als inkomen geldt, hoef je geen bijtelling te betalen, ideaal.
Rijd je in een auto van de zaak, dan moet je wel bijtelling betalen. Daar wordt een percentage van de autoprijs voor privégebruik genomen, en daarover betaal je inkomstenbelasting. Met een private lease auto heb je dat dus niet. Daarom kan private lease een stuk voordeliger zijn.
Bijtelling private lease
Als je meer dan 500 kilometers privé in een auto van de zaak maakt, dan moet je bijtelling betalen. Dit is een percentage van de autoprijs.
Hoe hoog de bijtelling precies is, hangt af van diverse factoren. Daarvoor kan je bij de Belastingdienst terecht.
Een private lease auto wordt niet als inkomen gezien, en dus betaal je daar geen bijtelling over.
Je hoeft eigenlijk echt nog alleen maar te betalen voor de brandstof. Ook zal je natuurlijk zelf voor de wasstraat en de parkeer- en snelheidsboetes moeten betalen. Maar verder zit alles al inbegrepen in het contract. Dat is wat private lease ook erg populair maakt.
Declareren zakelijke kilometers
Ook in een privé auto kan je wel kilometers maken voor zakelijk gebruik. Die kan je vervolgens declareren. Dat kan je bijvoorbeeld doen als je zelf ZZP’er bent, of als je werkgever je vraagt om de kilometers bij te houden.
Voordelen private lease
Private lease biedt vele voordelen met zich mee. Waaronder dus het niet hoeven betalen van een bijtelling voor de auto. Andere voordelen zijn de volgende:
- Vast maandelijks bedrag
- Zonder veel gedoe, de leasemaatschappij regelt alles voor je
- Rondrijden in een gloednieuwe auto
Natuurlijk zijn er ook wat minpunten. Zo wordt een leasecontract als een lening gezien, wat effect kan hebben op je maximale hypotheekbedrag. Ook zit je dus vast aan dezelfde auto voor een langere periode, en heb je vooraf de kilometers afgesproken. Als je daar bovenkomt, moet je aanzienlijk bijbetalen.