Auto leasen of kopen?

Is private lease goedkoper dan het kopen van een auto? Een vraag die voor veel bezoekers van Privateleaseaanbod.nl waarschijnlijk door hun hoofd gaat. Het antwoord: het hangt af van je situatie. Soms is een auto kopen goedkoper, soms is private lease voordeliger en soms makt het niet echt een verschil.

In dit artikel wat meer informatie over (private) auto leasen of kopen, zodat ook jij een weloverwogen keuze kan maken tot het leasen of kopen van een auto.

Wat is private lease?

Om te beginnen maar even kort wat vertellen over wat private lease nou is. Met private lease kan je prive een auto leasen, waarbij je een vast bedrag per maand betaalt. Hiervoor krijg je de (nieuwe) auto, autoverzekering, belasting, onderhoud, vervangend vervoer, etc.. Het is dus een totaalpakket waarmee je zekerheid hebt in je maandelijkse kosten. Zelf moet je enkel nog de brandstof betalen.

Goed om rekening mee te houden is dat je met schade nog wel je eigen risico moet betalen. De rest wordt door de all risk autoverzekering gedekt die je bij het private lease contract kreeg.

Wat is een auto kopen?

Als je een auto koopt, dan moet je in een keer veel geld neerleggen om de auto te bekostigen. Verder heb je ook nog maandelijkse kosten (bijvoorbeeld belasting en de autoverzekering) die je betaalt. Bij schade en onderhoud ben je zelf verantwoordelijk.

Uiteraard kan je als particulier ook kiezen om een occasion, tweedehands, auto te kopen. Hiermee bespaar je op aanschafkosten en autoverzekering. Mogelijk is onderhoud wel duurder omdat dit vaker moet gebeuren.

Zelf de vergelijking maken

Per auto en per persoon zal de kostenvergelijking verschillen. Het is daarom goed om dit voor jezelf uit te werken. Hierbij moet je rekening houden met bijvoorbeeld:

 • Aanschafkosten van de auto
 • Restwaarde van de auto (en daarmee dus de afschrijving die je kan gebruiken)
 • Maandelijkse kosten van de auto (denk aan wegenbelasting en autoverzekering)
 • Mogelijke kosten voor reparatie, onderhoud en banden

Voorbeeldvergelijking kosten

Onderstaand voorbeeld is bijvoorbeeld door de ANWB gebruikt om meer inzage te geven tussen de kosten van een nieuwe auto en een private lease auto. Het betreft een Nissan Micra.

Kosten nieuwe auto kopen:

 • Kosten aanschaf: 19.000 euro
 • Restwaarde: 7.600 euro (190 euro afschrijving per maand)
 • Autoverzekering: 48 euro per maand
 • Motorrijtuigenbelasting: 35 euro per maand
 • Reparatie, onderhoud en banden: 30 euro per maand
 • Overige kosten: 21 euro per maand
 • Totaal per maand: 324 euro per maand

Kosten private lease:

 • 249 euro per maand

Gebaseerd op 5 jaar en 10.000 kilometer rijden per jaar.

Uiteraard kan je ook kiezen om een gebruikte auto te kopen. Hiermee bespaar je veel op de kosten, en kom je onder de prijs van de private lease versie uit. Verschil is dan dat je een oudere auto hebt, terwijl je met private lease in een nieuwe auto rijdt.

Voordelen van private lease

Private lease kent vele voordelen. Waarschijnlijk het grootste voordeel is dat je geen gedoe hebt met alles wat er kan gebeuren met je auto. Je bent verzekerd, krijgt onderhoud en reparaties vergoed en in diverse gevallen is er ook vervangend vervoer.

Daarnaast heb je duidelijk voor je wat voor een kosten je kwijt bent per maand. Geen onverwachte kosten van een dure reparatie bijvoorbeeld.

Verder hoef je niet een grote som met geld neer te leggen bij het aanschaffen van de auto, wat je wel moet doen als je een auto koopt.

Lees hier alle voordelen van private lease.

Voordelen auto kopen

Een auto leasen kent vele voordelen, maar een auto kopen heeft ook voordelen ten opzichte van een auto leasen.

Lease je een auto, dan ga je een vorm van een lening aan. Hierdoor kan je minder geld lenen bij het aanvragen van een hypotheek. Dit is waarschijnlijk het grootste voordeel van kopen als je ook nog op zoek bent naar een woning.

Verder heb je met het kopen van een auto een veel vrijere keuze uit auto’s. Je bent niet langer belemmerd door het aanbod van private lease aanbieders. Ook kan je op zoek naar occasions om te kopen, wat in kosten kan schelen.

Dus, auto leasen of kopen?

Dus dan nogmaals de vraag of je een auto moet leasen of moet kopen.

Nogmaals, dat ligt helemaal aan jezelf, en zal per situatie verschillen.

Wil je duidelijkheid hebben in de kosten die je krijgt, dan kan private lease een uitkomst voor je bieden. Je betaalt niet meer dan je maandkosten, met uitzondering van brandstof.

Wil je meer vrijheid in je keuze en vind je het prima om veel geld aan het begin te betalen voor de aanschafkosten, dan past een auto kopen wellicht wat beter bij je.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You May Also Like

Keurmerk private lease

Private lease is bezig aan een opkomst, en er zijn steeds meer aanbieders van private lease. Om de consument te beschermen tegen zaken die niet alles helemaal netjes doen, is…
Bekijken

Kleine auto leasen

Als je zoekt naar een auto om te leasen, dan moet je natuurlijk ook denken aan de grootte van de auto. Veel mensen zijn fan van kleine auto’s, want die…
Bekijken

Leaseauto uitzoeken

Inhoud Er is erg veel keuzeWaarop letten bij uitzoeken?Wat verdient extra aandacht? Ga je een auto leasen? Dan heb je erg veel keuze. Als je al weet waar je naar op…
Bekijken

Private lease voor 12 maanden

Inhoud Private lease 1 jaar voordelenVeel keuze uit nieuwe auto’sVerschil met shortlease Private lease is een interessante vorm van leasen, maar soms is een lange looptijd voor mensen niet heel…
Bekijken

Minimum inkomen private lease

Inhoud KredietcheckTijdelijk ContractPrivate Lease met UitkeringLeasen met AOWVrijblijvend Aanvragen Voordat je een private lease auto kan krijgen, willen de leasemaatschappijen graag weten of je de betalingsverplichtingen kan voldoen. Een financiële…
Bekijken